Ko bi vsaj imel Portal Gun …


Ni ga ljubitelja videoiger, ugank in sarkastičnih opazk, ki ne bi slišal za Portal. Igra, ki je izšla leta 2007 (nadaljevanje pa dobila letos), uporablja prav zanimiv igričarski element – portale, ki se obnašajo kot nekakšne črvine, skozi enega vstopiš in skozi drugega prideš ven. Kar je posebej zanimivo, je, da se pri prehodu skozi portal ohrani gibalna količina, kar nam daje možnosti dolgih ali visokih skokov. Par uporab je prikazanih na spodnji sliki, 1. kako to sploh deluje, 2. kako se lahko s pomočjo portalov izognemo pastem, 3. kako uporabimo princip ohranitve gibalne količine in 4. kako portale kombiniramo z drugimi predmeti, naprimer kocko.

Prikaz igralne mehanike v Portalu

Uporaba takšnih ‘črvin’ prinese dosti novih izzivov, a mnogi razmišljajo, kako priročno bi bilo imeti tako napravo kar doma. Z enim portalom doma in drugim v službi bi občutno skrajšali pot na delo, med gledanjem televizije nam ne bi bilo potrebno vstati in se odpraviti do hladilnika, veliko hitreje bi potovali po svetu. Par naslednjih videov in povezav predstavlja ideje, kako bi to čudovito tehnologijo uporabili v resničnem življenju.

ali najdete, kaj je narobe s to sliko?

Raperska različica pomešana z dinamično tipografijo v pesmi predstavi prednosti portalov.

Za lenega človeka bi lastništvo Aperture Science Handheld Portal Device (kakor se ji uradno reče) pomenilo en korak bližje totalnemu zabušavanju na kavču.

Zafrkancija iz mota igre ‘Now you’re thinking with portals’ uporablja portale za izvedbo raznoraznih potegavščin.

Tudi marsikatera videoigrica bi profitirala z vključitvijo portalov v igro, naprimer Mario, Mega Man ali Link.

Vendar se ob vsem tem pojavi tudi kakšno fizikalno vprašanje – na kakšne probleme lahko naletimo, če bi taki portali obstajali oz. kakšne ‘rešitve’ se pojavijo.

Eden od predlogov je sledeč: enega nad drugim postavimo portala, skozi enega spustimo vodo, ki bo zdaj ujeta v nekakšni neskončni zanki, med njiju pa turbino, po kateri bo tekla voda. Ali smo dobili nekakšen perpetuum mobile?

troll

Ali bi dejansko lahko s takimi portali stali sami na sebi? Reč bi bila podobna vsem tistih zafrkancijam, naj sami sebi podamo ‘ravbarske’ ali pa se potegnemo za ovratnik.

Še en problem se pojavi, ko stvari skozi dva portala združimo. Debata o takih stvareh je zagotovo potekala po marsikaterih forumih, a dvomim, da . Eden od problemov je predstavljen na spodnji sliki: skozi dva portala zavarimo palico, da nima več koncev. Kaj se zgodi, če jo spustimo? Kaj se zgodi, če prestavimo portal? Najverjetneje narobe hodijo nepopolna pravila, kaj se dogaja znotraj portalov, ko jih prestavljamo.

Na koncu na žalost (ali pa na srečo za znanost) ugotovimo, da taki portali ne obstajajo in da je bila torta žal le laž.
Ana

P.S. Vendar to ne pomeni, da ne morete v komentarjih predlagati še kakšne dodatne uporabe ali pa izpostaviti kakšnega očitnega problema, ki se pojavi pri uporabi takih portalov.

, ,

  1. #1 by Jan on October 9, 2012 - 16:18

    “da se pri prehodu skozi portal ohrani gibalna količina”
    To ni res. Gibalna količina je vektorska količina ki se v igrici Portal ne ohrani, saj spreminja smer. Ohrani se samo absolutna vrednost gibalne količine.

(will not be published)