Le kaj sem spet dobil na mail …


Vsak jo ima. Osebo, ki poseduje vaš e-mail naslov in vas občasno zasipa z raznoraznimi power pointi lepih pokrajin, verižnimi pismi, ki krožijo po medmrežju že od samega začetka www ter smešnimi filmčki, pobranimi z Youtube-a. Na vsake toliko časa se najde tak mail, ki ima, verjeli ali ne, mnogo povezave z matematiko in fiziko (čeprav le kot izkoriščanje ali popolno nepoznavanje le-teh).

Izmisli si številko med 1 in 10 …

Zagotovo vam je že kdaj nekdo poslal povezavo do strani, na kateri trdijo, da vam bodo prebrali misli. Izmisliti si morate dvomestno številko, z njo narediti par računskih operacij, potem pa v tabeli izbrati simbol, ki ustreza vašemu odgovoru. V naslednjem koraku vam program ta isti simbol seveda pokaže. Kje je trik? Matematik bi takoj opazil, da so rešitve lahko le večkratniki števila 9, simboli pod temi večkratniki pa so vsi isti. Ker algoritem zahteva, da si izbereš dvomestno število in od njega odšteješ vsoto števk, to pomeni, da narediš 10x+y-(x+y)=9x, kar so seveda večkratniki števila 9.

Podobna taka je ‘okoljevarstvena’ Think of a Number. Pravi, da moraš izbrano število množiti s tri, kvadrirati in tako dolgo seštevati števke, da dobiš enomestno število. Kaj se zgodi naprej v resnici ni važno, saj je rezultat od tu za vsa začetna števila enak. Število po kvadriranju je zopet deljivo z 9, saj je oblike 9x2, vemo pa, da je število deljivo z 9, če ima vsoto števk enako 9, ali pa vsoto vsote števk, in tako dalje. V tem koraku bomo vsi dobili rezultat 9, kar sledi pa je samo še manipulacija z 9, da na prikrit način dobiš željen rezultat.

Očitno je 9 izvrstno število za tako imenovane bralce misli.

Čokolada ve, koliko sem star!

Mail z naslovom Računanje s čokolado izkorišča podoben trik kot prejšnja točka. Kdor pozna nekaj malega algebre, lahko takoj ugotovi, zakaj algoritem v takem sporočilu deluje (in tudi zakaj vsako leto znova in znova opozarjajo, da moraš to neverjetno stvar poskusiti do konca tekočega leta).  Navodila so:

Kolikokrat na teden si zaželiš čokolade (pomembno je, da je več od 2 in manj od 10, kar pravi tudi sporočilo): x
Pomnoži z dva: 2x
Prištej pet in pomnoži s petdeset:  50(2x+5) = 100x + 250
Če si letos že praznoval rojstni dan, prištej 1760, drugače 1 manj (ta številka se z vsakim novim letom spremeni): 100x + 2010 (oz. 100x + 2009)
Odštej letnico rojstva (recimo 1989): 100x + 2010-1989 = 100x + 21
Prva številka je število, ki smo si jo izmislili, drugi dve pa starost! Neverjetno.

Kot vidimo, imamo zamaskirano množenje s 100, ki poskrbi, da je izbrana številka na prvem mestu ter malce preveč očitno seštevanje, da dobimo tekoče leto. Ah, ja, ko bi bila vsa matematika tako sladka …

čokolada ...

Letošnji oktober je nekaj posebnega … pa kaj še

Pred kratkim je začel krožiti mail, ki trdi, da je letošnji oktober s svojimi petimi petki, sobotami in nedeljami nekaj posebnega, kar se zgodi na vsakih 823 let in, tako pravijo Kitajci, pomeni veliko denarja. V vraževerja ne verjamem, se mi je pa takoj zazdel sumljiv podatek o periodičnosti tega pojava. Kdor pozna problem, koliko različnih koledarjev dejansko potrebujemo za prikaz vseh možnih let, ve, da jih je 14 (1. januar pride na vsak dan v tednu + isto za prestopna leta) in da se vsi zvrstijo v 28 letih (trikrat navadni in enkrat po vsak s prestopnim letom). Ker naj bi bil ta oktober poseben, saj se začne na petek, bi bilo potrebno poiskati le taka leta in videli bi, da je naslednji že leta  2021, prejšnji je bil leta 2004, v 28 letih pa so vsaj štirje taki.

Mars velik kot luna, ki je modra! Ojej!

Že več let zapored sem okoli avgusta dobila mail, da naj tega in tega dne opazujem nočno nebo, saj bo Mars takrat nam najbližje in bo izgledal tako velik kot luna. Vsak človek, ki ima vsaj malo poznavanja astronomije, bi se ob taki izjavi prijel za glavo. Mars bi moral biti približno dvakrat dlje stran kot luna, da bi z Zemlje izgledal kot njen naravni satelit in če bi bil, bi najverjetneje namesto da zremo v nebo in se čudimo redkemu pojavu, trepetali ob misli, kaj zaboga dela drugi planet tako blizu. Sporočilo je mutiralo iz dejstva, da se je Mars 27. 8.2003 na svoji poti najbolj približal Zemlji in bil bolj svetel kot ponavadi, kar pa seveda ni pomenilo take bližine in romantičnih ‘dveh lun na nebu’.
Lani decembra je tudi krožilo sporočilo o modri luni istega meseca, kar pa je bilo rahlo zavajajoče. Luna seveda ni spremenila barve, temveč je najbrž nastal le napačen prevod besedila, v katerem je omenjen termin “blue moon”, fraza za drugi ščip, ki se pojavi v istem mesecu. Ker je ta padel ravno na Silvestrovo (zraven pa je bil še delni lunin mrk), je bilo to prav lepo za videti, čeprav ne pretirano barvito.

Tako blizu pa nikoli ne bodo.

Če ste tudi sami zapazili kakšne podobne maile, matematične trike, ki se pogosto pojavljajo ali pa znanstvene stvari, ki so popolnoma zgrešene, dodajte komentar.

Ana

, , , ,

  1. #1 by Marko on October 21, 2010 - 17:41

    Ko se je najmlajša sestrična še spoznavala z računalom sem včasih dobil kakšen mail kot tale:
    http://dl.dropbox.com/u/1039988/Screen%20shot%202010-10-21%20at%206.37.26%20PM.jpg

    In pa seveda precej slik živali ipd. Žal nobene matematike. 😀

  2. #2 by Ana on November 21, 2010 - 17:45

    Obstaja še fora s kartami, kjer ti mačka pokaže 6 kart, v naslednji stopnji pa pokaže 5 kart, med katerimi ni tvoje. Seveda je ni, ker so vse karte različne od prejšnjih 😛 (tega ni težko preveriti, če powerpoint malce naprej in nazaj vrtite) …

(will not be published)