Stripi na spletu za krajšanje časa


Splet je poln takoimenovanih webcomicov, stripov objavljenih na spletu in ni presenetljivo, da se najde tudi kakšen matematično/znanstveno obarvan, kot nalašč za tipičnega FMF-jevca. Sledi spisek stripov, na katere sem naletela med zapravljanjem časa na internetu in upam, da bodo zadovoljili FMF-jevca v vsakem od vas.

xkcd – Malo je mafijcev, ki še niso slišali za ta strip z neizgovorljivim imenom, ki sam zase pravi, da je spletni strip romance, sarkazma, matematike in jezika (nekateri so ga opisali celo kot: Imamo graf, na osi x je seks, na osi y računalnik). Če vam je všeč znanost, geekovska romanca, računalništvo in nanašanje na internetno pop kulturo, je to pravi strip za vas. (del stripa predstavlja tudi takoimenovani alt-text – enostavno premaknite kurzor čez sliko in pojavil se bo dodatek k stripu)

I first saw this problem on Google Labs Aptitude test. A professor and I filled a blackboard without getting anywhere. Have fun.

Comic JK – Na kratko: xkcd wannabe, uporablja precej podoben stil in je poln znanstvenih besednih iger. Objavlja rahlo pogosteje kot zgornji, kar se lahko pokaže kot plus za novih-stripov-željnega geeka.

 Now I need just one up and down joke ...

brightly wound – Zaradi uspešnosti xkcd ni čudno, da je ‘stick figure’ stil postal ‘the thing’ za dosti stripov podobne tematike – brightly wound (strip fizike, astronomije, matematike in slovnice) s preizkušeno formulo doseže svoje. (en strip je že doživel objavo na FMF reviji, kjer je naštel 10 korakov, kako postati pravi študent fizike)

Piled Higher and Deeper (oz. PhD comics) – Eden lepše narisanih stripov te vrste, PhD predstavlja življenje do in podiplomcev, profesorjev in vsega, kar se dogaja na faksu. V vsakem stripu se lahko najdejo tako študenti kot asistenti, profesorji in starši, ki se sprašujejo, kdaj bo končno njihov mulc diplomiral. Strip vsebuje tudi marsikateri graf (entropija stvari na pisalni mizi, kaj veš proti koliko veš o tem v odvisnosti od stopnje izobrazbe …) in serijo izmišljenih znanstvenih resnic (kot npr. Quantum Gradnamics), ki so svoje čase visele po stenah faksa.

se dogaja, oh ja 

abstruse goose – Kup letečih glav, enostavno, zabavno in dovolj geeky, da zadovolji potrebo po dobrem stripu, ki ga ne razume vsaj 90% populacije.

Schrödingerjeva mačka je hkrati togo in netogo telo

indexed – Če so ti všeč Vennovi diagrami in grafi nasploh, je indexed pravi zate z enostavnimi, na črtast papir narisanimi grafki, da te bo pograbilo, da bi še sam kakšnega narisal (obstaja tudi knjiga Venn that tune, ki v taki obliki predstavlja popularne pesmi).

nullnull
spiked math – Novejši matematični strip s preprosto grafiko, krogcem za glavo in trikotnikom za telo, ter zaželjenim poglobljenim poznavanjem višje matematike (vsaj tu pa tam).

(x,why?) – Ni ena bolj estetskih serij, a stripov je veliko in vsebina je kul. Vsebuje tako stripe z ljudmi kot tiste z govorečimi števili in izrazi.

null

Brown Sharpie – Matematični stripi, navdahnjeni s hlapi flomastrov, ki bodo mogoče še občasno razveselil bralca z novimi pogruntavščinami. Dokaz, da lahko iz risarskih presežkov, ki nastanejo med predavanji, kaj narediš.

 

twisted pencil – Avtor namesto razširjenih človečkov iz krogca in parih črt uporablja lutke, da izpelje svojo matematično idejo. Je malce drugače, imaš pa občutek, da je avtor kakšen strip narisal na nekakšen preluknjan papir.

null

smbc (Saturday Morning Breakfast Cereal) – Strip ne namenja glavne pozornosti znanosti, je pa ta tematika dovolj pogosta, da se je znašel na tem seznamu (avtor se je namreč odločil, da bi rad doštudiral fiziko in tako lahko s temi stripi zasledujemo, do katerega letnika je že prilezel 🙂 ). Stripi so večinoma le v enem okenčku, a pozor, marsikateri zna biti za koga žaljiv, zato priporočam dobršnjo mero previdnosti.

odpri vrata, če si upaš 3,14 ... em, ja ... no ...

mathTICs – Seznam raznoraznih matematičnih stripov (a žal stran ne vsebuje vseh)

Na koncu dodajam še nekaj drugih stripov, ki so bolj nagnjeni k igričarstvu, računalništvu oziroma geeky stvarem nasploh: geek and pokeMontyOrder of the Stick, User FriendlyPenny-Arcade, Ctrl+Alt+Del (Sillies), Joy of Tech, PC Weenies, Irregular Webcomic

Če poznate še kakšen webcomic, ki bi ga radi delili z nami, le napišite pod komentarje. Veseli jih bomo.

Ana

, ,

  1. No comments yet.
(will not be published)