Bloom box


Bloom Box nam bo v prihodnosti morda omogočil odklop iz električnega omrežja, saj je pravzaprav elektrarna v malem. Je delo K.R. Sridharja, ki je pred tem razvijal gorivne celice za NASA-o, ki delujejo v obratni smeri ob običajnih gorivnih celic. Omogočale so namreč proizvodnjo kisika na Marsu, a so postale neuporabne po odpovedi poletov na Mars.

bloom2

Gospod Sridhar se je zato usmeril na potrošniški trg. Obrnil je postopek in izdelal običajno gorivno celico, ki s pomočjo kisika in goriva (do sedaj v veliki večini primerov vodik) in primerne aparature proizvaja električno energijo. Glavna prednost Bloom Boxa je prav neodvisnost od vodika, saj lahko poleg kisika kuri mnogo bolj dostopne surovine, med katere spada večina fosilnih goriv in tudi nekateri obnovljivi viri energije (zemeljski plin s smetišč, biomasa, itd.).

Delovni del Bloom Boxa je sestavljen iz množice keramičnih ploščic (enostaven, zapečen pesek), ki pa skrivnost skrivajo v dveh premazih črnila, vsak na svoji strani. Sestava črnega in zelenega premaza je kakopak skrivnost, prav tako pa je skrivnost tudi zlitina, ki nato ločuje te plošče. Pomembno je, da naj bi bila ta zlitina mnogo cenejša od v gorivnih celicah pogosto uporabljene platine. Kocka teh plošč, manjša od opeke, zmore z električno energijo oskrbovati povprečno evropsko domovanje.

O pomembnosti projekta govori tudi dejstvo, da je bila njihova prva stranka Google, ki že leto in pol štiri velike Bloom Boxe uporablja za napajanje enega izmed svojih podatkovnih centrov. Središče operacij največjega dražbenega portala, eBay, prav tako poganjajo Bloom Boxi, ki so glede na površino mnogo bolj učinkoviti in solarnih plošč, ki jih imajo nameščene na strehi stavbe. Okrog 100 milijonov dolarjev kapitala so pri Bloom Box dobili od istega venture capitalista, ki je podprl tudi Google, a z le 25 milijoni dolarjev.

Glavna težava tega čudežnega projekta, ki nima škodljivih izpustov, je seveda cena, saj maloprodajna cena velikih enot znaša okrog 800.000 dolarjev. Z leti naj bi to ceno lahko zbili na le nekaj tisoč dolarjev, a je do tega še daleč. Za podrobnejše informacije priporočamo ogled video prispevka s CBS News, kjer so se pogovarjali z avtorjem škatel in si ogledali tudi proizvodne prostore.

bloom

Janez

, , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)