Astronomska razstava v Jakopičevem sprehajališču!


V Jakopičevem sprehajališču bo do 4. septembra na ogled razstava z naslovom Od Zemlje do vesolja. Obiskovalci si lahko ogledajo preko sto astronomskih fotografij posnetih z največjimi profesionalnimi teleskopi na Zemlji in z vesoljskim teleskopom Hubble ter drugimi sateliti nad njo. Za razstavo, ki jo je pripravila Fakulteta za matematiko in fiziko v sodelovanju z MVZT, so fotografije prispevali Evropska vesoljska agencija, NASA, vključuje pa tudi najboljše astronomske fotografije slovenskih astronomov.

Uradno odprtje rasztave je bilo 22. junija v Tivolskem gradu. Udeležence je nagovoril minister Gregor Golobič, razstavo pa je otvoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Od Zemlje do vesolja je razstava, ki sodi v okvir dogodkov ob Mednarodnem letu astronomije. Manjši del razstave pa je vse leto potujoč. Tako jo selijo že od januarja po slovenskih šolah, vrtcih in knjižnicah.


Foto: Zorko Vičar

,

 1. #1 by Ana on August 25, 2009 - 00:21

  Danes, 25.8. mineva 400 let od Galilejeve predstavitve teleskopa, dogodka, ki nam je prinesel leto astronomije, zato si vzemite čas, se zazrite v nebo in se prepustite njegovim čarom (če pa ste v zadnjem mesecu gledali sončni, delni lunin mrk ali meteorski dež in vas že malce boli vrat, se pa vsaj sprehodite do Googlove začetne strani 🙂 )
  p.s. že tri leta Pluton ni več planet, ga kdo pogreša? 😛

 2. #2 by Janja on September 3, 2009 - 16:45

  Razstava vredna ogleda.

  A žal zaprta pred objavljenim datumom, kar je kar nekaj učiteljem, ki so po razstavi želeli popeljati šolarje kot uvod v obravnavo astronomije (pouk se začne 1.septembra) povzročilo neljube težave. Nekateri smo učence pripeljali v Ljubljano iz oddaljenejših krajev….
  Kar naenkrat namesto te razstave razstava grafik….

  lp
  Janja

 3. #3 by Janez on September 3, 2009 - 18:15

  Zaradi organizacijskih težav so izvajalci razstavo zamenjali nekaj dni prej. Za izgovor so navedli slabo vreme v četrtek in razstavo zamenjali že v sredo namesto v petek.

  Ugotovili smo da je še veliko interesa za razstavo, zlasti zaradi začetka šolskega leta. Trudimo se dobiti še en termin za Jakopičevo sprehajališče v septembru, vendar še nič ni dokončno.

  Lp Janez

(will not be published)