Recitiranje števila pi


V ponedeljek, 16. marca, se je na Fakulteti odvijalo tekmovanje v recitiranju decimalk števila Pi.  Gre za tradicionalno tekmovanje na katerem je potrebno za zmago tekoče navesti več sto decimalk števila Pi. Letos pa so program popestrili še z natečajem za izvirno in predvsem enostavno meritev tega geometrijskega behemota.

Prva in edina skupina, prijavljena na meritev števila, je ubrala prav zanimiv pristop.  Iz izredno komplicirane formule moderne fizike so izrazili število Pi z ostalimi naravnimi konstantami. Svetlobno hitrost pa so vzeli za poznano konstanto, Boltzmanovo in Planckovo pa so prepisali iz starih praktikumskih poročil. Vrednost, ki so jo dobili, je res bila v velikostnem redu Pi-ja.

Druga skupina, ki se je prijavila prepozno in je nastopala izven konkurence, pa je imela prav zvit način, kako s pomočjo čisto vsakdanjih predmetov izmeriti število Pi. Iz značilne telesne velikosti so z vezalkami iz čevljev in mošnje s cekini naredili matematično nihalo. Rekli so si da je neznank preveč – težnostni pospešek in višina namreč. Tako so zasnovali drug del poizkusa: iz iste višine, kot je bila dolžina nihala, so spustili mošnjo na tla in merili čas padanja. Dve enačbi za nihajni čas in čas padanja delimo in dobimo izraz:

\sqrt{2\boldsymbol{\pi}}\;=\;\frac{t}{t_0}

Iz nekaj minutne meritve so Pi izmerili kot 3,07, torej zelo dobro.

Dogodek sta sponzorirala ŠOFMF in ŠS.

Janez

, ,

 1. #1 by marjan on March 22, 2009 - 11:16

  Napaka?

  In[1]:= Simplify[(2 Pi Sqrt[l/g])/Sqrt[2 l/g]]

  Out[1]= Sqrt[2] \[Pi]

 2. #2 by Ana on March 29, 2009 - 23:08

  no, naslednje leto bi lahko dodali še kategorijo, kdo najhitreje recitira 😀 (me je spomnil člančič iz Vikenda, kjer ‘svetujejo’ ogled filmčka, kjer punca zrecitira 500 števk v minuti in pol)
  tako da, če ima kdo posneta vsa recitiranja, bi lahko enostavno povedal, kdo je bil najbolj gostobeseden 🙂

(will not be published)